Program marts 2021
1. dag: Fra København til Kathmandu den 11. marts
Fra København går det mod Nepal og nye eventyr.
Mad er inkluderet på flyrejsen.
2. dag: Ankomst Kathmandu og den gamle bydel
Ved ankomsten til Kathmandu bliver vi modtaget i lufthavnen, hvorefter der køres gennem Kathmandus gader til vores hotel.Kort efter vi har pakket ud og måske fået et bad skal vi ud at se det gamle Kathmandu ved Kathesimbhu og Asan Toles basarområder for til sidst at gå tilbage til Thamel og vores hotel.
Frokost og aftensmad er inkluderet
Velkommen til Nepal!
3. dag: Syabru Bensi langs Trisulifloden og Khangjim 2.280 meter
Fra Kathmandu kører vi en lang og flot tur til Syabru Bensi beliggende ved Bhote Khola. Efter en meget tidlig start, er vi fremme om eftermiddagen og begynder straks vandringen sammen med vore sherpaguider og bærere. Det er en lidt strid opstigning på tre timer fra Syabru i 1.600 meters højde til Khangjim i 2.280 meters højde.
Første nat i tehus
Morgenmad er inkluderet i Kathmandu
4. dag: Langtang dalen og floden til Changtang 2.480 meter
Fra Khangjim går det jævnt, eller det som kaldes ”Nepal ligeud” med småstigninger og fald på stien højt over flodbunden. Trekket starter ud på en god, ny sti gennem herlig skov med blandet vegetation. Her lever den lille, vævre røde panda og en del langur-aber. Vi stiger op til den første lille bygd, Syarpagaon i 2.563 meters højde. Turen kommer forbi et tidligere jordskred på vej ind i en enorm dyb dal, der er starten af selve Langtang. Bevoksningen åbner sig en anelse og der bliver generelt mere tørt. Stien bliver bredere og det bliver nemmere at se de mange aber, der lever i denne del af skoven. Languren er den store, grålige abe og rhesusaben er den lille frække, brune abe.
Det sidste af dagens tur går gennem landsbyen Rimche, hvorefter skoven åbner sig og stien fører til Changtang, som ligger i 2.480 meters højde. Changtang er bedre kendt som Lama Hotel på grund af det enlige tehus, som lå her år tilbage. VI bliver i Lama Hotels smukke frodige egne for natten
Overnatning i tehus
5. dag: Ghore Tabela, på kanten af Himalaya og Mundu 3.600 meter
Skoven bliver mere åben og byder på flotte kig ind til den store åbne Langtang-dal med høje stejle bjergvægge på begge sider. Landskabet bliver semi-alpint og giver udsigter til de store Himalaya-kæmper og mere end det. Her er udsyn til den grønne skov, den brusende flod og i horisonten til bjerge som Lantgang II og Langtang Lirung. Herfra går ruten gennem sæterbeboelserne Gumna Chowk og Chhunama indtil Ghore Tabela i 2.950 meters højde. Ghore Tabela betyder Hestestaldene, og for 50 år siden var dalen beboet af tibetanske khampaer med deres mange heste. Dalen er ufattelig smuk og fører til åbent land, og mod nordøst ”styrter” flere smukke vandfald sig ned ad de store klippesider.
Kort efter Ghore Tabela bliver dalen bredere og bringer os til et smukt stykke med spredte berberisbuske i lærkeskoven. Efterhånden går vejen ind i det tibetanske sæterland med græssende yak-okser og traditionelle stenhuse. Floden løber langt nedenunder og bjergvæggene er stadig imponerende høje. Nær Thangshyap ses de første marker, hvor der dyrkes boghvede, mulla (kæmperadise), kartofler, hvidløg og byg.
Vi kommer nu henover et f de værst ramte steder under jordskælvet i 2015 og Langtang landsbyen ligger meter unde den debris vi går henover. Vi fortsætte forbi det ene overlevende hus oppe lngs klippen og går til nye Langtang, rettere Mundu landsbyen i 3.600 meters højde i de smukkeste landskaber, man kan tænke sig.
Overnatning i tehus
6. dag: Kyanjin Gompa 3.900 meter
Terrænet stiger umiddelbart uden for Langtang, og efter 10 minutters gang er der igen en blændende udsigt til Tsergo Ri samt ikke mindst til Gangchempo – Tilmans Fluted Peak. Det stiger gradvist og går gennem lange stier med mani-vægge på begge sider. Vejen passerer Mundo og Singdum for ved Yemphu at gå ned til en lille bæk. Et sidste stykke stejlt ned over moræneaflejringer går til selve Kyanjin Gompa, som er den højst beliggende beboelse i Langtang-dalen. Der er overnatning i en regulær lodge-landsby – med udsigter i verdensklasse – et bjergvista næsten 360 grader rundt. Det er en kort vandretur fra Langtang , så vi spiser frokost ved ankomsten. Rejsen er efterhånden nået op i knap 4.000 meters højde, og dagen regnes for en halv akklimatiseringsdag. Byen Kyanjin Gompa har, som navnet antyder et lille kloster, det ligger 10 minutter gang fra selve byen.
Det er en kort dag på 2-3 timer, hvorfor resten af dagen er til afslapning i de højalpine omgivelser – eller til en tur længere ind i dalen. om eftermiddagen. Turen ind mod Langshisha Kharka er ret lang og ligner ”verdens ende”, og vi må se hvor langt vi når. Efter en times vandring, troner Langshisha Ri på 6.377 meter og Gangchenpos enorme væg sig op langt inde i dalen. Der er en lille stigning ved Phrul Ragnthang-gletsjerens endemoræne for at komme til Langshisha Kharka. Udsigten herfra er fabelagtig smuk. Der er direkte udsigt ind i en verden af sne- og isklædte tinder som Urkinmang, på 6.151 meter, beliggende nær Tilmans Col, Pemthang på 6.874 meter, og ikke mindst Dorje Lhakpa, på 6.966 meters højde.
Det er her den klassiske legende om Langtang beretter, at en yak-okse var løbet bort fra en Lama. Han fulgte efter den til Langtang og Langshisha, hvor den faldt død om. Lamaen ønskede at få skindet med sig tilbage og flåede yak-oksen og lagde skindet til tørre på en klippe. Men skindet sad fast og mærket kan endnu ses som en rødlig plet på en klippe nær Langshisha-sæteren. Det er heraf navnet stammer – Lang betyder ”yak” og tang betyder “følge efter”.
Overnatning i tehus
7. dag: Langshisha Kharka dagtur. Kyanjin
Langshisha Kharka er en forrygende dagtur helt til ”verdens ende” i bunden af dalen. Først forbi den lille, forladte landingsbane. Stien følger mere eller mindre Kang Chhu-floden med udsigt til masser af små sæterbeboelser som Pana, Dig Yabsa, Yathang og Numthang.
Fremme i dalen troner Langshisha Ri på 6.377 meter og Gangchenpos enorme væg sig op. Der er en lille stigning ved Phrul Ragnthang-gletsjerens endemoræne for at komme til Langshisha Kharka. Udsigten herfra er fabelagtig smuk. Der er direkte udsigt ind i en verden af sne- og isklædte tinder som Urkinmang, på 6.151 meter, beliggende nær Tilmans Col, Pemthang på 6.874 meter, og ikke mindst Dorje Lhakpa, på 6.966 meters højde.
Efter en flot dag i højbjergene, vender vi tilbage til tehuset i Kyangjin.
- Højde: Kyanjing Gompa 3.830 meter.
- Trekkingtid: cirka 7 timer.
- Overnatning på tehus
8. dag: Tsergo Ri 4.985 meter – Mundu 3.600 meter
Tsergo Ri lyder ikke af meget – men det er den – og det er dagens mål. Tsergo Ri på 4.985 meter er den smukke kegleformede top, som har været i horisonten de seneste par dage. Det er en lang og anstrengende dagstur og toppen skal kun angribes af dem, som er godt akklimatiseret. Trekket starter med at gå til Tarche-sæteren med nogle få huse, hvorfra det nådesløst går opad i et par timer langs den veldefinerede ryg. Vejen er ikke specielt nem at finde, men med guidernes hjælp er det intet problem. Den sidste del er ren blokmark og de sidste meter kan være en anstrengende affære. Men udsigten fra toppen er intet mindre end verdensklasse. Her er direkte udsyn til Naya Kanga, en af de berømte ”trekking peaks” og passet Ganja La lige øst for. Desuden igen Tilmans Gangchenpo samt hele vejen til Tibets grænse for enden af dalen. Nedstigningen foregår enten samme vej eller direkte mod syd og Dig Yabsa-sæteren beliggende oven over dalen, hvorfra det går lige ud til Kyanjin.
Godt trætte efter en fuldstændig forrygende topbestigning af Tsergo Ri, går vil tilbage til Kyanjin for et hvil, inden vi skal stige ned i dalen og tilbage til Mundu i 3.600 meters højde efter en 9-12 timer lang dag
Overnatning i tehus
9 dag: Ghoretabela, Lama og hele vejen til Syabrubensi
Vi skal ud på en skøn vandredag gennem det centrale Langtang. Det er en særlig oplevelse at se de kendte landskaber fra den anden side og det giver en helt anden virkning end på udturen. Turen går ud af dalen, via Ghore Tabela tilbage til Langmoche i 1.980 meters højde. VI kommer igen ned i de tætte skovkladte landskaber og vandrer hele vejen tilbage til Syabrubensi, den lille flække, der efter bjergene nu forekommer som en storby. Det er en flot og lang dag på 7-10 timer.
Overnatning i tehus
10. dag: Fra Syabrubensi og bjergene til Kathmandu
Sidste dag vandrer vi ned mod Syabrubensi med de sidste udsigter til Nepals smukke landskaber. Vi samles på vores faste base i Syabru og kører derefter gennem den stejle Trisuli floddal tilbage til Kathmandu, hvor vi ankommer sen eftermiddag efter nogle fantastiske dage i Langtangdalens landsbyer og højbjerge.
Frokost og aftensmad er inkluderet
Overnatning i Kathmandu.
11. dag: Buddhisternes og hinduernes Kathmandu samt PA Assistance
Vi skal opleve Kiplings helt egen Kathmandu rundtur, hvor vi skal opleve hinduernes Pashupatinath og buddhisternes Bhoudanath – og sidst på dagen på et par timers byvandring i det helt gamle Kathmandu.
Efter morgenmaden køres til Pashupatihnath ved den lidt flade Bagmati-flods bred. I nepalesernes mytologi og religion er Pashupati (Shiva i form af beskytteren af kvæget) det vigtigste hindutempel og vi vil opleve utallige templer med smukke gyldne tage og hellige tiggermunke, sadhuer. Er der et sted i Nepal, vi kan få kulturchok, er det her.
Vi fortsætter til det store buddhistiske område ved Bhoudanath, er et af byens mest levende tibetanske områder – og endda uden trafik. Selve stupaen, der er Asiens største og hele området ved Bhoudanath er den tibetansk-buddhistiske kulturs arnested med dusinvis af klostre, munke og kunsthåndværkere.
Om eftermiddagen skal vi besøge et skole og børneprojekt fra PA Assistance for børn af fængslede forældre. Det er startet af Indira Ranamagar, der er kåret som Asiens dygtigste kvindelige social entreprenør og hendes projekt, der er i ren verdensklasse
Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet
Overnatning i Kathmandu.
12. dag: Afrejse fra Kathmandu og ankomst København den 22. marts
Vi forlader Kathmandu og tager i lufthavnen, hvor vi påbegynder hjemrejsen mod København.
Morgenmad og mad på flyet er inkluderet.